Flow weetje
Iedere week verschijnt Flow Weekly, een mooi schrift van de makers van Flow Magazine. Geertje Aalders maakte voor de rubriek ‘natuurweetje’ een Vliegend Hert in een lucifersdoosje. De kever is nauwkeurig geschilderd in olieverf.
Het Vliegend Hert is de grootste kever van ons land, het mannetje is zo’n 9 cm lang. Inclusief dat imposante gewei waarmee hij niet bijt of eet; het is vooral voor de show. Hij imponeert vrouwtjes en andere mannetjes met dit apparaat. En hij vecht ermee. Verder zit het hem vooral in de weg: vanwege het gewei kan hij niet goed eten, zijn vrouwtje moet hem helpen. Bovendien maakt de indrukwekkende kaakpartij de kever topzwaar: vliegen gaat moeizaam en lukt alleen met het lijf verticaal en de pootjes gespreid als een vliegend astronautje.
Het Vliegend Hert is een kwetsbaar dier, vooral als larve. Vogels (Eksters, spechten) voeden zich ermee en wespen leggen graag hún ei in de larve. En de larve had het al moeilijk: ze gedijen alléén in door zeldzaam witrot aangetaste oude eikenbomen die vanwege het huidige opruimbeleid schaars geworden zijn.
Het maken van een olieverf illustratie vergt een goede voorbereiding, berekening en planning. Het model is gelukkig uiterst geduldig. Hieronder het begin: overal waar olieverf moet komen, eerst een basis van gesso (een soort primer).
Het gewei van het Vliegend Hert heeft een andere oppervlaktestructuur dan zijn kop. En het glanzende schild is deels transparant. Olieverf leent zich uitstekend voor het uitproberen en aanpassen van techniek om de structuren juist weer te kunnen geven, het droogt zeer langzaam.
Naast de verschillende structuren is ook de (veranderlijke) schaduw van zowel beest als doosje een uitdaging.
Terwijl de kever droogt wordt nauwkeurig één op één het doosje nagetekend.